Olin lastenoikeuksien päivänä 20.11. Helsingissä inarinsaamenkielisten lasten vanhempainyhdistyksen eli Karvakenkälähetystön mukana. Tarkoituksenamme oli viedä kantelu inarinsaamenkielisen oppimateriaalin puutteesta vähemmistövaltuutetulle sekä vierailla eduskunnassa, säätytalolla sekä Wihuri-konsernissa.
Päivämme alkoi jo seitsemän aikoihin aamulla, kun kaikki neljäkymmentä osanottajaa (noin puolet olivat lapsia) kerääntyivät televisioiden eteen katsomaan ykkösen Aamu-TV:tä, jossa vieraili kaksi edustajaamme.
Puoli yhdeksän aikoihin suuntasimme eduskuntaan, jossa tapasimme Lapin kansanedustajia. Keskustelimme heidän kanssaan oppikirjojen puutteesta sekä niiden akuutista tarpeellisuudesta. Myös lapset saivat osallistua: he esittivät itse tekemänsä rapin, jossa he ottivat kantaa omalta osaltaan oppikirjatilanteeseen. Saimme lämpimän vastaanoton sekä lupaukset siitä, että asiaa viedään eteenpäin. Eduskuntavierailun jälkeen lähdimme tapaamaan vähemmistövaltuutettua. Hänelle luovutimme virallisen kantelun, jossa selitettiin tilanne sekä vaadittiin siihen parannusta. Nythän inarinsaamenkieliset lapset eivät voi käydä kunnolla koulua omalla äidinkielellään, koska oppimateriaalista on järkyttävä pula: inarinsaameksi on saatavilla vain viisi oppikirjaparia (kolme ympäristötietoon 1-3. luokille sekä kaksi uskontoon 2-3. luokille) koko peruskoulun ajaksi, puhumattakaan lukio- tai yliopistotasoisista oppimateriaaleista. Tämän takia lasten koulunkäynnistä menee kohtuuton aika siihen, että lapset kääntävät lukemaansa. He esimerkiksi lukevat saamenkieliseen kokeeseen suomeksi sekä vastaavat suomenkielisiin kysymyksiin saameksi. Myös opettajat ovat ylityöllistettyjä: he kääntävät kirjoja kappale kerrallaan sekä yrittävät opettaa suomenkielisen materiaalin pohjalta saameksi.
Lapset kokevat, ettei heidän kulttuuriaan ja kieltään arvosteta, koska koulumaailmassa niitä ei tueta käytännössä ollenkaan.Vähemmistövaltuutetun luona käytyämme lapset pääsivät yhdessä muutamien muiden lapsiryhmien kanssa tapaamaan presidentti Tarja Halosta. He esittivät rapin myös hänelle sekä puhuivat itse tilanteestaan ja heidän koulunkäyntinsä vaikeuksista. Presidentti lupasi tehdä kaiken voitavansa korjatakseen asiaa.
Päivämme viimeinen vierailupaikka oli Wihuri-konserni. Antti Aarnio-Wihuri on tukenut paljon inarinsaamenkielistä kielipesätoimintaa (inarinsaamenkielinen päivähoito, jonka ansiosta yli viisikymmentä lasta on kaksikielistynyt onnistuneesti), ja hän rahoitti myös osaltaan matkaamme Helsinkiin. Lapset veivät kiitokseksi hänelle kappeerin eli neljäntuulen hatun sekä t-paidan, jossa lukee "äijih" eli isoisä. Rap soi myös Wihuri-konsernissa. Päivä oli kaikin puolin onnistunut. Saimme jokaisesta vierailukohteesta lupaukset viedä asiaa eteenpäin. Saimme myös julkisuutta: pääsimme jokaiseen illan pääuutislähetykseen sekä useisiin sanomalehtiin. Asia on myös minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeä (itse olen myös inarinsaamelainen joten tiedän, miten vaikeaa on opiskella ilman kirjoja, ja haluan, että minunkin lapseni saavat käydä koulunsa kunnolla omalla kielellään). Uskon ja toivon, että asia etenee ja lapset saavat yhtäläiset oikeudet omaan kieleensä ja kulttuuriinsa kuin suomenkieliset koulutoverinsa.
Niina Aikio, Tornio, ensimmäisen vuoden opiskelija.



0 kommenttia:
Lähetä kommentti